Panel vertikální zahrady aneb JAK TAM TY KVĚTINY VLASTNĚ DRŽÍ?

Panel vertikální zahrady aneb JAK TAM TY KVĚTINY VLASTNĚ DRŽÍ? Existují rozmanité systémy vertikálních zahrad.

  1. Mezi vertikální zahrady můžete zařadit i stavěné systémy. Jejich historie sahá od visutých zahrad královny Semiramis, přes suché zídky venkovských stavení až po širokou škálu prefabrikátů moderního stavebnictví. Jsou robustní a používají se v exteriérech jako extenzivní kultury osázené nenáročnými rostlinami.

    prehled_technologie_1.jpg

  2. Stavebnice z truhlíků a plastových květináčů přibližuje vertikální zahrady široké veřejnosti, kutilům a firmám, které s jejich realizací začínají. Při koupi takové stavebnice si dejte pozor na kvalitu a trvanlivost plastu a nosnost konstrukčních prvků, pokud budete stavět do výšky. Slabinou stavebnic někdy bývá závlahový systém, což může kazit čistou radost ze zahradničení.

    prehled_technologie_2.jpg

  3. Mezi kutily jsou oblíbené koše, na jejichž výrobu se dají využít stavební a jiné materiály, které by jinak skončily v koši nebo na skládce. Košem se může stát třeba paleta, síť ze svařované oceli nebo různá pletiva uchycená v pevném rámu. Jejich trvanlivost se odvíjí od použitého materiálu. Pokud mají velká oka, tak je vystelte textilií. Po naplnění substrátem je osázejte rostlinami.

    Tento systém neumožňuje úspěšné pěstování rostlin ze semen cibulí nebo podzemků. Rostliny jsou totiž zvyklé rašit kolmo vzhůru. Proto můžete koše ukotvit do vertikály až po jejich předpěstování, nebo sadit z boku předpěstované rostliny. U průmyslově vyráběných systémů můžete jednotlivé koše na zdi vyměňovat během celého roku.

    prehled_technologie_3.jpg

  4. Mnohým zahradníkům se jeví jako výborný nápad pěstování rostlin v potrubí. To vyskládají do požadované polohy a tvaru, ukotví ho na zeď a do otvorů vysadí sazenice. V některých případech naplní potrubí substrátem, jindy v něm nechají cirkulovat jen živný roztok.

  5. Rostlinami můžete osázet i kapsy z různých ohebných materiálů, které naplníte substrátem. Pokud jsou kapsy propojené, dávají kořenům větší prostor než květináče, což se rostlinám líbí. S úspěchem do nich můžete vyset semena, zasadit cibule či podzemky i vysazovat vzrostlejší rostlinný materiál.

    prehled_technologie_4.jpg

  6. Francouzský botanik Patric Blanc vyvinul technologii, podle které se staví vertikální zahrady po celém světě. Na pevnou hydroizolační podložku upevníte dvě vrstvy geotextilie. Do vrchní vrstvy naříznete otvory, do kterých zasadíte rostliny. Rostlinám se líbí, že je celý panel kapilárně propojený, statikům se zase líbí, že je lehký. Každá chyba závlahového systému se však hned odrazí na kondici porostu a uhynulé rostliny se pracně nahrazují.

    prehled_technologie_5.jpg

  7. Mnohé firmy používají rošty, které naplní substrátem a rostliny předpěstují v zahradnictví. Rošt poté připevní na hydroizolační kolmou podložku, přičemž substrát je držen prorostlými kořeny, takže se z roštu nedrolí. Pokud rostliny v roštu uhynou, musíte vyměnit celý rošt za nový s předpěstovanými rostlinami a bohatými kořeny.

    Tyto základní technologie můžete různě kombinovat a vytvářet nespočet technologických variant. Technologie vertikálních zahrad se prudce vyvíjí a neustále se hledají spolehlivější a levnější způsoby pro stavbu vertikálních zahrad s využitím nových materiálů a poznatků techniky.

 

« Zpět na přehled článků