Umělé přisvětlování vertikálních zahrad založených v interiéru.

Limitujícím faktorem interiérových vertikálních zahrad je intenzita světla.

V přírodě rostliny rostou v neuvěřitelném rozsahu 100-100000 luxů. Většina zahradních rostlin ale začíná pozitivní bilanci fotosyntézy při 1000 luxech. A naopak, nad 9000 luxů již rychlost fotosyntézy při zvyšování intenzity světla stoupá jen pozvolna, až ustane. Dočasně rostliny snášení i podstatně menší intenzitu světla jako 1000 luxů: i v přírodě jsou zamračená období. Dlouhodobě se některé rostliny ve velice specifických a stabilních podmínkách uskromní i s o něco méně než 1000 luxy. Nebývá to však pravidlem, a nespoléháme na to, pokud čekáme od vertikální zahrady trvale udržitelný efekt.

Je dobré si pamatovat, že luxy nejsou lumeny, a že když má zářivka světelný tok 4500 lumenů nenasvítí povrch intenzitou světla 4500 luxů protože se její světelný tok  4500 lumenů rozptýlí do prostoru a navíc vzdáleností od zdroje klesá intenzita světla druhou mocninou. Takže tato zářivka nasvítí VZ  800 luxami z metrové vzdálenosti, 200 luxami z dvoumetrové ( to je jenom příklad – skutečně empiricky naměřený - ale jenom příklad).

Rostlinné pigmenty umí využít jako zdroj energie pro fotosyntetickou asimilaci jen relativně úzké spektrum vlnových délek světelné vlny, a to v modrofialovém a červeném spektru. Chlorofyl a má vrchol při 430 a 662 nm, chlorofyl b při 453 a 642 nm. Podíl vyuřitelného světla pro fotosyntézu je jen necelí polovina ze slunečního záření, nebo plnospektrálních svítidel. Pro úst rostlin můžeme použít MTH nebo LED svítidla o kterých víme, že mají pro fotosyntézu vhodné spektrum / barvu světla ve vysokém podílu.

 

« Zpět na přehled článků