Údržba vertikální zahrady po založení

Než rostliny přesadíme do prostředí vertikální zahrady, vytvářeli svoje těla do nejlepší konfigurace pro pozitivní energetickou bilanci na jiném, původním stanovišti. Takže i velice šetrně a bez poškození kořenů přesazené rostliny zaznamenají změnu. Jsou velice vnímavé k prostředí. I když nemají zvířecí smysly, jejich těla jsou rozprostřeny do prostoru a jako velkoplošné antény zachytávají mnoho oktáv vlnových délek, které umí svým způsobem vyhodnocovat a reagovat na ně.

 Takže když vyhodnotí změnu směru a intenzity a případně vlnové délky enegretického zdroje, začnou se –taxon od taxonu- tvarově přizpůsobovat nové situaci. Děje se tak různou rychlostí, některé v průběhu dní, jiné týdnů, měsíců. Některé se umí pootočit stávajícími těly, nahnou stonek, natočí list. Jiné jsou strnulejší: nové listy již rostou do energeticky výhodné polohy, ale starší zůstávají nebo stahují asimiláty a odumírají. To vše vyžaduje energii navíc, proto pokud máme rostliny pod umělým osvětlením, zvýšíme přísun světelné energie alespoň navýšením hodin nasvětlování. Nelekáme se, když vidíme třebas na Fikusu žloutnout a opadávat jednotlivé lístky třeba i tři měsíce. Je to tedy období přetvarovávání a z naší strany citlivého zastřihování a čištění od nekrotických pletiv. Po nějaké době tento proces odezněje, a neustálé další nekrózy a shazování listí mohou být signálem přítomnosti škůdců, chorob nebo pěstitelských pochybení.

Dva tři týdny po přesazení nehnojíme. Původní nahnojení z květináče ještě dojíždí, pak rostliny hledají živiny a koření aby je našli. Taky dochází k hojivým procesům v případě poškození, které není vhodné rušit zvýšenou koncentrací živného roztoku. Po prokořenění pozvolna nabíháme na stanovené hnojivé dávkování.

 

« Zpět na přehled článků