Fauna ve vertikálních zahradách

Když byl Patric Blanc přednášet v roce 2010 o vertikálních zahradách v Praze, byl na něho vznesen dotaz, jaké má zkušenosti se zvířaty ve vertikálních zahradách, zda se v nich nezdržují pavouci mravenci a myši. Odpověděl, že jenom ptáčci a motýlci.

Na hlodavce je vertikální zahrada moc strmá, a jako prostředí ji nevyhledávají. Na mravence je vertikální zahrada příliš vlhká. Pravidelná zálivka jim neustále zaplavuje chodníčky a ničí cestičky a jejich chemické značkování.

Z našich zkušeností můžu potvrdit, že jsme nezaznamenali výskyt mravenců a hlodavců ve vertikální zahradě. Podle výskytu pavučiny se zdá, že pavouci se vertikální zahradě nevyhýbají, ani ji nevyhledávají. To samé si dovoluji říct o výskytu motýlů – zajímá je spíš, co jim můžou nabídnout konkrétní rostliny ve vertikální zahradě vysazené. Jednou na jaře jsem pozorovala sršní matku, která si jednu z mých ploch vyhlídla. Asi dva dny létala kolem jednoho místa, až jsem měla strach, že si tam udělá hnízdo. Ale nestalo se tak, bez vyhánění uznala, že se jí tam nelíbí. A naopak, velmi se líbí ve vertikálních zahradách ptáčkům zejména menším, různým sýkorkám a konipáskům. Jeden u nás pravidelně hnízdí. Jiné se chodí krmit, nebo shánějí materiál na hnízdění. Když nám nečekaně vyrostla ve vertikální zahradě slunečnice, asi to byl také nějaký ptáček, co ji vysel.

 

« Zpět na přehled článků