Vertikální zahrádka na balkóně

Vertikální zahrádka na balkóně

Je mnoho důvodů, proč mít plný balkon rostlin. Přinášejí nám do prostoru bydlení živou krásu, vůmi, mikroklima, relax. V zahradnictví nám nabízejí balkonová rajčata papričky a jahody.  Pěstování rostlin na balkóně je radost i závazek. V parném létě je vynechání zálivky fatální. Jak však udělat, aby člověk nebyl otrokem krásy, kterou se obklopil? Jak se vyhnout každodenní nutnosti rostliny v parném létě každý den pečlivě zalít?

Naše řešení je vertikální zahrada. Na malé ploše, která šetří místem ve stísněných prostorách balkonů a loggií je umístěno mnoho rostlin, které se zalévají najednou. Čím větší zásobník na vodu si k vertikální zahradě pořídíme, tím delší období může překlenout bez naší péče. Řešením ovšem může být i automatické dopouštění vody z interiéru. Osobně provozuji na balkóně vertikální zahradu, kde je voda dopouštěna systémem spojených nádob z kuchyňského odpadu. Tento perspektivní způsob šetří pitnou vodu, protože využívá vodu použitou v kuchyni. Tato tzv šedá voda je cirkulací ve vertikální zahradě pročištěna. Oxidačními mikrobiologickými procesy jsou z ní uvolněny živiny pro výživu rostlin, a vyloučena možnost hnilobného zápachu.

Zatím se mi povedlo vypěstovat celkem slušné konzumní kedlubny, hrášek, jahody, mini rajčata, okurky, papriku a různé bylinky. Nepovedlo se mi vypěstovat meloun a kopr ze semínka. Z bylinek se daří nejvíc bazalce, libečku a pažitce. Nedaří se mi provozovat takovou tu atraktivní estetickou produkční vertikální zahradu s plným pokrytím podloží. Bylinky totiž neustále sklízím, tak vznikají mezery. Částečně to řeším přísadbou letniček, ale sto procentně to také nefunguje. Některé bylinky nemají rády zastínění, a zeleninka také méně rodí. Chtělo by to intenzivnější péči, usměňování rostlin v růstu, zastřihování. Při mé vytíženosti tedy musím volit mezi produkční zahrádkou na balkoně, která mi poskytuje doplňky stravy, koření, zeleninu a čajoviny, nebo živý obraz hustého listí a kvítků. 

 

« Zpět na přehled článků